
huren
maximale huur
In Nederland geldt een maximum huurprijs voor een woonruimte. Dat maximum hangt af van de oppervlakte van je woonruimte en de voorzieningen die erin staan. Hiervoor worden punten toegekend. Daarnaast zijn er ook nog andere redenen om punten bij te tellen of af te trekken. Het totale aantal punten bepaalt de wettelijke toegestane maximum huur. Betaal je meer dan dit maximum dan kun je bespreken om de huur te laten verlagen.
Jaarlijkse huurverhoging
Een verhuurder mag een keer per jaar voorstellen om zijn kale huur te verhogen. De huur mag maximaal verhoogd worden met 2,3% van het inflatiepercentage over 2011. Dit kan in de periode van 1 Juli 2012 tot 1 Juli 2013. Na de huurverhoging mag de huur nooit meer boven de maximale toegestane grens uitkomen.
De minister van wonen stelt jaarlijks vast met welk percentage de huren per 1 juli maximaal mogen stijgen. Je moet minimaal 2 maanden voor de ingangsdatum van de nieuwe huurprijs een schriftelijk voorstel tot huurverhoging hebben ontvangen. Gaat dan de huurverhoging op 1 juli in, dan moet je de schriftelijke aanzegging dus VOOR 1 mei ontvangen hebben.
Bezwaar tegen de huurverhoging
Je kunt met succes bezwaar maken tegen de huurverhoging, als een voorstel tot huurverhoging zou betekenen dat je een hogere huur dan de maximale toegestane huur moet gaan betalen. Als je dit probleem hebt moet je VOOR de voorgestelde ingangsdatum van de nieuwe huur een bezwaarschrift indienen bij de huisbaas.
Je kunt het bezwaarschrift tegen de huurverhoging vinden op www.huurcommissie.nl .
Met dit bezwaarschrift maak je duidelijk dat je de huurverhoging weigert omdat de huur daardoor hoger zou worden dan de maximale toegestane prijs. Als de verhuurder hier niet mee akkoord gaat kan hij de huurcommissie om een oordeel vragen. Dit kan maanden duren maar in de tussentijd mag je gewoon je oude huur blijven betalen.
Accepteer geen all-in huur
Bij all-in huur betaal je ÉÉN bedrag voor de kale huur en service kosten. Dit betekent dat je huisbaas gaan uitsplitsing heeft gemaakt in bijkomende kosten en huur, bijv. voor gas, water en licht. Dergelijke huren zijn wettelijk niet toegestaan omdat het onmogelijk is de hoogte van de kale huur en de service kosten dan te controleren. Er bestaat een wettelijke regeling die hiermee korte metten maakt.
Huurcontracten
De Woonbond heeft (voorbeeld)huurcontracten ontwikkeld, omdat niet elk huurcontract een goed huurcontract is.
Door je rechten en plichten schriftelijk vast te leggen kun je eventueel later gemakkelijk bewijzen wat je hebt afgesproken. Als je geen huurcontract hebt wil dit niet zeggen dat je minder rechten hebt, want een mondelinge overeenkomst is ook rechtsgeldig. Zorg er dan wel voor dat je de mondelinge afspraak kunt bewijzen met getuigen en betalingsbewijzen bijv. kwitanties of bankafschriften.
Je kunt op de webwinkel van de Woonbond kijken voor aangeboden huurcontracten.